30-03-2015   MARZEC 2015 - JEŻYKOWE PRZYGOTOWANIA DO ŚWIĄT WIELKANOCNYCH

Z obchodami Świąt Wielkanocnych związane są liczne tradycje. Niektóre z nich przetrwały do dziś. Według tradycji w Wielki Czwartek od samego rana w domach robione były różne wypieki. Wypiekane były baranki, baby wielkanocne i kruche mazurki. W poniedziałek 27 marca „Jeżyki” w ramach kółka kulinarnego postanowiły aktywnie włączyć się w przedświąteczne przygotowania i polukrować upieczone babeczki wielkanocne tzw. ,,Mufinki”.  Puszyste babeczki upiekła dla nas mamusia Sebastiana. Każde dziecko przyniosło elementy dekoracyjne: orzeszki, czekoladowe i kolorowe posypki, perełki, kwiatuszki cukrowe, baranki i jajeczka marcepanowe oraz błyszczący cukier. Zanim jednak zabraliśmy się za ozdabianie babeczek,  każde dziecko umyło ręce, założyło fartuszek, zapoznało się z produktami. Zrobiliśmy  królewski lukier, który najpierw miał kolor biały następnie poprzez dodanie barwników spożywczych zmieniał kolor na czerwony, żółty i niebieski. Dzięki niemu mogliśmy kleić nasze ozdoby na babeczkach. Własnoręcznie dekorowanie przygotowanych smakołyków sprawiło dzieciom wiele radości, zabawy, frajdy i uśmiechu. W tej "słodkiej" pracy pomagały nam mamusie Kuby i Sebastiana. Wszyscy byli przejęci i ogromnie zaangażowani. Byliśmy z siebie dumni-babeczki były wystrzałowe. Dzieci zabrały babeczkę do domu. Dzięki temu utrwaliły sobie jedną z wielu tradycji Wielkanocnych. Zajęcie cieszyło się ogromnym zainteresowaniem ze strony dzieci... Galeria

  • Terms and FAQ
  • Home Delivery
  • Latest Catalogue
  • Latest Catalogue