11-04-2017   KWIECIEŃ 2017 - PRZYGODA Z DOŚWIADCZALNIĄ - WARSZTATY IV

„Eksperymenty z jajem"

11 kwietnia przedszkolaki uczestniczyły w kolejnym spotkaniu z cyklu „Doświadczalnia”. W związku ze zbliżającymi się świętami pani Marta przygotowała dla dzieci kilka ciekawych doświadczeń z jajkiem w roli głównej. Przedszkolaki nauczyły się jak  odróżnić  jajko surowe od ugotowanego, dowiedziały się, że jajko poza tym, że jest kruche i delikatne, jest też bardzo wytrzymałe oraz dlaczego tak się dzieje. Wykonały kilka prób wytrzymałości jajek na obciążenia, zauważyły że kształt jajka ma duże znaczenie na jego wytrzymałość. Badały właściwości różnych roztworów, poznały różnice między zwykłą wodą, a słoną, zauważyły że w wodzie słonej jajko potrafi się unosić. Określały gdzie występuje woda słona w przyrodzie (morza i oceany). Badały wpływ różnych substancji na skorupkę jajek – jak również w odniesieniu do ludzkich kości i zębów (woda - neutralnie, mleko - pozytywnie, coca - cola – negatywnie). Kilka jaj zalaliśmy octem, obserwując  pęcherzyki dwutlenku węgla, a na drugi dzień zobaczyliśmy, że ocet całkowicie rozpuścił skorupkę. Przedszkolaki poznały nowy sposób na oddzielenie żółtka od białka za pomocą plastikowej buteleczki. Wiele frajdy sprawiło dzieciom rozbijanie jajek i chociaż eksperymentalne jajka nie trafiły na patelnię i tak dostarczyły nam pysznej zabawy. Nikt już nie powie, że jesteśmy za mali na lekcję fizyki i chemii w przedszkolu.(A.W.)

 

 

Galeria

  • Terms and FAQ
  • Home Delivery
  • Latest Catalogue
  • Latest Catalogue